Oltenia

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Craiova - curatenie industriala, curatenie hale, curatenie birouri, alpinism utilitar pentru curatenie, curatenie depozite, curatenie showroom
https://pfscleaning.ro

Regizorul Cristi Puiu deschide Sezonul Întâlnirilor Spectactor, la Teatrul Național Craiova

Regizorul Cristi Puiu deschide Sezonul Întâlnirilor Spectactor, la Teatrul Național Craiova

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 10 luni
Vizualizari
2177

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cunoscutul cineast Cristi Puiu, una dintre figurile cele mai importante ale filmului românesc și internațional, vine la Întâlnirile SpectActor, prima ediție după doi ani de întrerupere a acestui eveniment cultural.

Nicolae Coande va intra în dialog cu aclamatul regizor al filmelor Marfa și banii, Moartea domnului Lăzărescu, Sieranevada, Aurora, Malmkrog – despre film, viață, implicare, sâmbătă, 11 septembrie, ora 18:00, în Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului.

Este omul care a schimbat fața cinematografului românesc. Pentru cei de afară, Cristi Puiu este cel care ne-a pus pe hartă. Altă formulă mai sintetică nu-mi vine: Puiu a pus sămânța, Porumboiu a udat locul, iar Mungiu a cules roadele […] Puiu e tipul genialoid: neliniștit, incomod, zburlit, în război cu toată lumea, incomod cu el însuși…”.

Alex Leo Șerban, interviu pentru Decât O Revistă

Născut în 1967, la Bucureşti, Cristi Puiu a urmat cursurile Ecole Supérieure d'Arts Visuels din Geneva, pe care a absolvit-o în 1996, cu documentarul 25.12. Bucharest, North Railway Station. În 1995, Before Breakfast, un scurtmetraj de școală, a fost selecționat la Festivalul de Film de la Locarno. Debutul său cu lungmetrajul Marfa și banii (2001) coincide cu începuturile Noului Cinema Românesc. Filmul a concurat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes și fost premiat la festivaluri precum Salonic, Cottbus, Trieste. În 2004, scurtmetrajul Un cartuș de Kent și un pachet de cafea a fost distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Cel de-al doilea lungmetraj, Moartea domnului Lăzărescu (2005), a avut premiera mondială la Cannes, unde a obținut trofeul secțiunii Un Certain Regard, premiu urmat de numeroase alte distincții la festivaluri și gale internaționale.

În 2011 a lansat, în triplă ipostază - scenarist, regizor și actor - filmul Aurora, selecționat în Un Certain Regard la Cannes și recompensat cu Premiul Gopo pentru Cel mai bun film. În 2016 a realizat filmul Sieranevada. În 2020 a realizat filmul Malmkrog, “o dramă de epocă cerebrală care îți rămâne în minte” (Peter Bradshaw, The Guardian). Scenariul este inspirat din cartea Trei dialoguri despre sfârșitul istoriei universale de Vladimir Soloviov.

Cristi Puiu este co-scenarist la Marfa și banii și Moartea domnului Lăzărescu, alături de Răzvan Rădulescu. În colaborare cu Răzvan Rădulescu, a mai scris scenariul pentru Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia Lucian Pintilie, 2003) iar în 2005, regizorul german Didi Danquart a realizat filmul Offset după un scenariu scris de Cristi Puiu.

Am vrut să fac un film cu dialogurile lui Platon. Cred că dialogul este foarte important, e parte din noi, ne definește. Problema e că tot uităm că dialogul e o parte din noi. Tindem să credem că dialogul e doar un pasaj dintre mine şi mine, iar în timpul acestui pasaj trebuie să schimb idei, gânduri, trăiri cu altcineva, care nu e eu, deci e plictisitor, să mă întorc la mine. Asta e ceva ce aparține erei facebook-ului. Asta e ceva ce trebuie pus la îndoială, aparține internetului și erei selfie-ului. Dialogul este parte din noi, din cultura noastră, și este sensul ei. Cred că sensul cinemaului este dialogul după proiecție.
Cristi Puiu, înterviu pentru Adevărul.ro

Dacă există ceva mai greu de vândut decât un film românesc făcut de un regizor necunoscut, atunci acela este un film românesc de un regizor necunoscut căruia îi ia 2 ore şi jumătate pentru a spune povestea unui pensionar de 62 de ani care face o ultimă călătorie la spital. Poate ajuta cu ceva faptul că Moartea domnului Lăzărescu este marea descoperire a ultimului festival de la Cannes şi, în multe privinţe, cel mai remarcabil film recent care iese pe ecranele newyorkeze în această primăvară? Filmul are un scenariu foarte elaborat, dar e filmat ca un documentar. Cinematografic, este un tur de forţă, cu Puiu simulând cu succes - sau, mai degrabă, orchestrând - textura instituţională a unui vérité semnat Frederick Wiseman.
J. Hoberman, Village Voice

Dacă această dramă ar fi fost lansată în 2005, ar fi fost printre primele trei din Top Ten-ul meu - într-atât Lăzărescu este un film bogat şi pasionant despre mici momente umane universale şi uriaşul eşec al sistemului.
Liza Schwarzbaum, Entertainment Weekly

Pentru acest eveniment #SpectACTOR, biletele se pot achiziționa de la Agenția de bilete a teatrului și online: ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/952

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Agenția teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program agenție:
marți – vineri: 11:00 - 21:00
sâmbătă: 15:00 - 21:00

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Eveniment: Cristi Puiu la Întâlnirile SpectActor
Când: 11 septembrie 2021, ora 18:00
Unde: Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Sala Mare „Amza Pellea”
Bilete: ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/952

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova este unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu. Lunga și bogata sa istorie a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporană, teatrul abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.
tncms.ro
facebook.com/tncms.oficial
instagram.com/teatrul_national_craiova

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie in Craiova - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina). LIVRAREA SE FACE PRIN CURIERAT.
https://produsecuratat.ro/shop/